Klantenservice

Onze klantenservice is door de weeks bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00u

Haardventilatoren.nl
Ombits
Baander 24
7811 HJ Emmen

Tel: 088-1120504
[email protected]

wij zijn gevestigd in het centrum van Emmen

 

1 Vragen over haardventilatoren
1.1 Mijn Haardventilator gaat trillen op de kachel, hoe kan dit?

Als 1 van de propellerbladen iets verbogen is raakt de kachelventilator uit balans en gaat hij trillen/dansen op je kachel.
Het is belangrijk voorzichtig om te gaan met de propellerbladen.
Ook als een kachelventilator te heet wordt kan hij gaan trillen door onbalans. Aan de onderkant zit een bi-metaal wat op krult als de kachelventilator heet wordt, hierdoor kan ik uit balans raken.
De propellerbladen kun je van de ventilator afhalen en plat neerleggen om te kijken welke niet juist gebogen meer is.

1.2 Kan een kachelventilator kapot gaan?

Ja zeker kan een kachelventilator kapot gaan. Als een kachelventilator te vaak oververhit wordt kunnen de elementjes in het thermische blokje verbranden. Als de ventilator onregelmatig gaat draaien of juist langzamer dan je gewent bent, dan is het thermische blokje kapot aan het gaan.

1.3 Waardoor gaat een haardventilator draaien?

In het midden van de haardventilator zit een wit elementje, dit is een thermo-elektrische module.
Deze module zet warmte om in elektriciteit. Deze elektriciteit is volgende om het motortje van de haardventilator aan te drijven. Hoe heter de haardventilator is hoe harder de haardventilator draait.
Het elementje levert ongeveer 5-6v 

1.4 Wat gebeurt er met de haardventilator als deze te heet wordt?

Onder de voet van de Haardventilator zit een bi-metaaltje. Zodra deze te warm wordt gaat hij opkrullen en duwt deze de haardventilator omhoog. Hierdoor koelt de haardventilator iets af. Stook je de houtkachel echt goed heet met bv veel eikenhout dan is het verstandig om de haardventilator van de houtkachel te halen om beschadiging en verbranding van het thermo-element te voorkomen.

Als een haardventilator meermaals te heet wordt dan zal uiteindelijk het thermo-elektrische element kapot gaan en niet meer werken. Dit valt niet onder de garantie voorwaarden

1.5 Waar kun je het beste de haardventilator plaatsen?

De beste positie is wat naar achteren op de houtkachel 10 cm van de pijp. het doel is dat de opstijgende warmte door de kamer verspreid wordt. De haarventilator gaat de opstijgende lucht ombuigen en door je vertrek leiden.

1.6 Werkt een kachelventilator ook met een openhaard?

Nee, helaas werkt dat niet.
De kachelventilator moet op de bovenkant van een (giet)-ijzeren houtkachel staan. De plaat wordt dan gloeiend heet. In de voet van de kachelventilator zit een elementje wat uit die hitte stroom kan opwekken zodat de kachelventilator gaat draaien. 
Voor openhaarden (open vuur) geldt die geleding helaas niet. Probeer ook geen kachelventilator in of bij het vuur te zetten, de kachelventilator kan hier niet tegen en zal verbranden. Ook als deze even gaat draaien door de hitte, hij zal dan as en vonken weg blazen met alle gevolgen van dien.

We hebben voor openhaarden ook handige houtklovers voor het verwerken van aanmaak hout.